Asiantuntija: Miksi autosi akku temppuilee enemmän talvella

Talvella autosi akku saattaa temppuilla. Kun olet menossa pidemmälle ajomatkalle, asiasta voi muodostua isompikin ongelma. Kuvittele mikä painajainen olisi jäädä jonnekin pakkaseen – eikä auto käynnistyisi. Mekonomenin asiantuntija, Marcus Lind, jakaa tällä kertaa parhaat vinkkinsä talven ajomatkoille.

Miksi auton akku temppuilee juuri talvella?

– Yleensä se johtuu siitä, että auto käyttää enemmän virtaa kuin mitä se ehtii lataamaan. Pelkkä käynnistys käyttää enemmän virtaa silloin kun on pakkasta. Samalla lämmitys on täydellä teholla ja istuinlämmittimet sekä takalasin lämmitin ovat päällä. Huono akku voi toimia siedettävästi optimaalisissa olosuhteissa, mutta kovalla pakkaskelillä tai helteellä se ei toimikaan enää hyvin. Silloin auto voi jäädä seisomaan.

Mistä tietää, että akku alkaa olemaan huonossa kunnossa?

– Se on vaikea kysymys. Joskus sen huomaa siitä, että moottori käy raskaasti ja joutuu odottamaan vähän kauemmin ennen kuin se käynnistyy. Uudemmat autot voivat antaa vikailmoituksen, kun akku on huonossa kunnossa.

Mutta jos en ole huomannut mitään ja haluan olla täysin varma, että akku on hyvässä kunnossa ennen pitkää ajomatkaa – Mitä teen?

– Silloin voit asioida lähimmässä Mekonomen Autohuollossa ja pyytää että akku testataan. Jos akun kunto osoittautuu huonoksi, se voidaan vaihtaa heti paikan päällä. Joissakin Mekonomen Myymälöissä on myös akun mittauslaitteita, joiden avulla akun teho ja kunto voidaan testata.

Okei, hyvä. Mutta miten vältyn joutumasta ongelmiin ylipäätään?

– Jos ajat vain lyhyitä matkoja, on hyvä, jos voit välillä tehdä ylläpitolatauksen akulle. Lataan itse yleensä akun noin kerran kuukaudessa, mutta voi olla järkevää tehdä se jopa useamminkin.

Mutta on sekä raskasta että vaikeaa nostaa akku autosta, jotta sen saisi ladattua.

– Akkua ei tarvitse siirtää latauksen aikana. Uudemmissa automalleissa akun irrottaminen voi aiheuttaa jopa ongelmia. Auto saattaa vaatia uudelleen ohjelmointia, jotta se toimisi taas oikein. Silloin on parasta ajaa lähimpään autohuoltoon.

Onko olemassa mitään helpompaa tapaa kuin sählätä laturin kanssa vähän väliä?

– Helpoin ratkaisu on asentaa autoon moottorinlämmitin ja lisäksi kiinteästi asennettava akkulaturi. Silloin auton akku pysyy aina täyteen ladattuna, sanoo Marcus Lind.

Arkisto

maaliskuu 2023
matiketopelasu
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Tulisiko sinusta meille työkaveri?

Mekonomen Group on Pohjoismaiden suurin autokorjaamo-, varaosa-, ja tarvikeketju, jolla on oma tukkuliike sekä yli 460 myymälää ja yli 3400 Franchising korjaamoa. Jyväs Car Oy on osa Mekonomen ketjua ja palvelee autoilevia asiakkaitaan sekä alueellisia autokorjaamoita Jyväskylässä, Keuruulla, Kuopiossa sekä Mikkelissä.

Avoimet paikat

Jätä avoin hakemus

Kasvamme jatkuvasti ja tarvitsemme lisää ammattilaisia riveihimme. Mikäli meillä ei ollut sinulle sopivaa tehtävää valmiiksi avoinna, lähetä rohkeasti avoin työhakemus sähköpostilla tomi.tukiainen@jyvascar.fi, otamme yhteyttä tarpeen vaatiessa.